Skadelig madlavning med bygas

Der er foretaget et nyt studie om den skadelige virkning ved at lave mad med bygas. Ifølge studiet er der ‘kun’ 4 for tidlige dødsfald i DK som følge af bygas, men dog alligevel 500 tilfælde af børneastma. Dette er udelukkende koncentreret i København.

Som eksperten siger, så har man brugt viden om ude-NO2 (trafik) som datagrundlag. Men trafik udleder også sodpartikler. Og det er uklart, hvor meget af skaden fra NO2, der reelt er fra sodpartikler (som ikke kommer fra gasafbrænding). Der kommer dog mange partikler fra stegning, og det betyder, at stegning er usundt lige meget, hvilken energikilde der er tale om. Derfor bør fokus primært være på udluftning, og der er flere ting, man kan gøre i den forbindelse. Her er tre måder at beskytte dig på:

1) emhætter uden udkast til udluft virker ikke. Skift til elblus eller få lavet udkast

2) udluftning via vindue virker. Så luft ud!

3) hvis du skal skifte komfur, så køb elblus.

Miljøpunkt Nørrebro har i forbindelse med klimatopmødet på Nørrebro i 2023 foreslået, at vi skal lave en plan for udfasning af bygas, fordi vi på sigt kun skal bruge by(bio)gassen til vigtige ting, som ikke så nemt kan elektrificeres. Der var dog (for nu) mere stemning for at fokusere på andre vigtige ting på mødet, fx trafikkens udledning.

Elnettet er stærkt og kan godt overtage det ekstra energiforbrug, men i nogle lejligheder skal eltavlen måske opgraderes. Derfor er det også vigtigt, at vi får noget tid til det. Frederiksberg Forsyning har netop varslet, at bygassen hos dem lukker i 2030. Det er en fornuftig vej at gå og giver folk tid til at skifte i god ro og mag, og det frigiver gassen til andre ting. Det kunne København måske også overveje, men man skal tænke sig om og ikke koble folk af. Mange virksomheder er også afhængige af bygas – det er faktisk hele 85% af forbruget.

No tags