Ekstremt forurenende busser på Nørrebro
Opdatering, marts 2017: Vi har vundet kampen om fremtidens busser på linje 8A. Borgerrepræsentationen besluttede at der ikke skulle ske forringelser i miljøstandarden (se Politiken her) og Movia rettede ind og valgte moderne busser. Linje 5A skiftes per april 2017 til moderne gasbusser, der lever op til den strammeste miljøstandard ved levering.
Her på Miljøpunktet vil vi holde øje med kommende udbud, lave prøvemålinger så vi sikrer, at busserne bliver ved med at leve op til miljøstandarden og søge at udbrede de stramme krav til resten af de tunge køretøjer i byen – dvs. lastbiler og private busser.
Ekstremt forurenende busser på Nørrebro
Miljøpunkt Indre by og Miljøpunkt Nørrebro har med et måleapparat af typen ’P-Trak-test’ kunne konstatere meget høje udledninger af ultrafine partikler fra Movia-busser på flere forskellige buslinjer i København. Målinger af forurening fra bl.a. bus 5A, som er en gammel bus produceret under Euro 4-normen, viste et så højt antal ultrafine partikler, at det nåede måleapparatets maximum værdi. Ifølge Statens sektorforskningsinstitut er ultrafine partikler de mest sundhedsskadelige. Partikelforurening er i dag en langt større dødsårsag end færdselsuheld og den største miljøbetingede sygdoms- og dødsårsag, der er i Københavnden.
Miljøeksperter bakker op om målinger, men Movia afviser
Movia har i pressen og i en redegørelse til kommunen af 30. september 2016 sået tvivl om måleapparat og metode, men en nærmere gennemgang viser, at uenigheden alene er et udtryk for, at man taler om forskellige ting.
Movia forholder sig i redegørelsen udelukkende til målinger lavet på nyere Euro 6-busser og EEV-busser (næsten Euro 6) i september måned af BT og Det Økologiske Råd. Målingerne blev lavet helt nede ved udstødningen, hvilket var et kritikpunkt fra Movia. Eftersom de målte busser og miljøpunkternes anvendte metode er helt anderledes end det, der er beskrevet i redegørelsen, vil vi ikke forholde os yderligere til Movias redegørelse her.
Miljøpunkternes målingerne er foretaget i klart og vindstille vejr i en naturlig afstand fra bussen på 1-2 meter og i børnehøjde (på en ladcykel). Målinger tager altså udgangspunkt i, hvad borgere bliver udsat for i dagligdags situationer.
Det er vigtigt her at understrege, at uafhængige eksperter, forskere og Københavns Kommune er enige om, at miljøpunkternes målemetode er mere egnet end Movias målemetode, når det kommer til ultrafine partikler. Målingerne giver da også konsistente og forventelige resultater. Fx har elbusser reelt 0-udledning, Euro 6-busser har lave udledninger mens Euro 4-busserne har meget høje udledninger af ultrafine partikler. Læs Københanvs Kommunes svar til miljøpunkter om Movias utidssvarende målemetode længere nede i artiklen.
Miljøpunkter vil have krav om renere busser i fremtiden
En gennemgang af det igangværende udbud af Movia-ruter viser, at man udbyder ruter med både Euro 5, EEV og Euro 4-busser. Lige nu er bus 8A i udbud for 1½ år (evt. +1½ år), og her er kravet blot Euro 4 – dvs. den samme norm 5A kører under i dag, hvor der er konstateret meget store udslip af ultrafine partikler.
Mange andre linjer udbydes desuden under normer som Euro 5 eller EEV. Altså miljømæssigt væsentligt svagere normer end den nye Euro 6-norm. Ud fra et miljø- og sundhedssynspunkt virker det stærkt betænkeligt, at man har uregulerede busser med meget store udledninger af ultrafine partikler i rute, og at man tillader disse busser i igangværende udbudsrunder.
Vi mener, der straks skal iværksættes målinger af ultrafine partikler fra alle Movia-busser inkl. de busser, der kører under Euro-normer, hvor dette ikke er et lov-krav – så der kan skabes et overblik over omfanget af problemet.
Københavns Kommune: Movias måling er utidssvarende
Københavns kommunes faglige opfattelse er, at Movia bruger en ’utidssvarende’ metode, der ikke vil registrere selv ‘meget store udslip af ultrafine partikler’.
Movia udbyder i 2017 stadig ruter, hvor der ikke er krav om at leve op til de nyeste EU standarder (Euro 6). Movia skriver i deres Trafikplan 2016 (i høring nu), at i år 2030 vil halvdelen af busserne fortsat køre på (bio)diesel og gas, der vil udlede partikler. Til sammenligning beslutter andre hovedstæder netop nu at forbyde alle dieselkøretøjer fra 2025 og der har kørt fine el-busser rundt i Malmö i årevis.
Nørrebro Lokaludvalg har i deres høringssvar til Movias Trafikplan anført, at overgang til gas på linje 5A:
…risikerer dog, at Nørrebroerne bliver taberne i den elektrificering (eller brintdrift) der nødvendigvis skal ske af busserne for at busdriften kan blive fossilfri, fordi buslinjerne udliciteres for en længere årrække. Vi anser biogas som forældet i den sammenhæng. Nørrebro er stærkt plaget af både støj- og luftforurening, hvoraf busserne har en væsentlig andel. Det ligger os derfor også stærkt på sinde at få omlagt busserne til eldrift, som vil kunne afhjælpe disse gener.
Vi risikerer igen at hænge på forældet teknologi 12 år frem i tiden, hvor motorer og filtre bliver slidte og ikke vedligeholdes ordentligt. Og sidst men ikke mindst; fordi Movia ikke vil måle de farlige ultrafine partikler, så kan de ikke se problemet og derfor vil det blive ved med at opstå.
Partikelforurening og vores indledende måleresultater
Partikelforurening er årsag til omkring 500 tidlige dødsfald i København hvert år og hertil mange år med sygdom. Det er i dag en langt større dødsårsag end fx trafikulykker (ca. 10 om året). Partikelforurening forårsager hovedsageligt kræft, hjertekarsygdomme og lungesygdomme.
Der er ikke nogen grænseværdier for ultrafine partikler, selv om stadig mere forskning peger mod, at det er de farligste. For at mindske risikoen kan du forsøge at undgå de mest forurenede steder, særligt i myldretiden. Her følger vores indledende resultater for forskellige lokationer:
Nørrebrogade / 5A
Bussen er næsten 10 år gammel og kører rundt uden filter lige op og ned ad Danmarks travleste cykelsti. Og læg så hertil lokale beboere, tilfældigt forbipasserende og de 20 millioner passagerer, der hvert år tager 5A – Nordens største busrute.
Mange borgere tror, at de gør noget sundt ved at cykle på Nørrebrogade i stedet for fx Åboulevard og Tagensvej, der indrammer Nørrebro. Nørrebrogade skulle netop være et alternativ til de store indfaldsveje, men nu viser vores målinger, at forureningen er voldsom, når 5A kommer forbi. Bussen kører ca. hvert andet minut i myldretiden.
Jagtvej / 8A
Bus 8A på Jagtvej har for nylig fået eftermonteret filter, men i det igangværende udbud åbner man op for at Euro 4 busser uden filter kan sættes ind. Dvs. reelt kan busserne på 5A blive flyttet til Jagtvej fra 2018. Jagtvej er kraftigt partikelforurenet grundet en kombination af tunge dieselkøretøjer, køkørsel og tomgangskørsel og at vejen er nord-sydgående, hvilket betyder at vestenvinden skaber en partikelvirvel i gaden, hvor partiklerne opholder sig længere tid i gaden og koncentrationen øges. Man bør ikke tage ophold på Jagtvej og man skal ikke lufte ind fra Jagtvej.
Åboulevard / Ågade
Denne strækning har et meget højt forureningsniveau, som er sammenligneligt med officielle målinger på H.C. Andersens Boulevard, som Århus Universitet laver. Det kan folk der har opholdt sig på gaden i længere tid bekræfte; smag af sod i næse og mund efter kort ophold. Så det er en god idé at undgå ophold og ikke lufte ind fra gaden.
Rantzausgade
Rantzausgade er en meget brugt cykelgade og der er også busdrift. Bus 66 ser ud til at forurene kraftigt med ultrafine partikler, men den kører ikke så ofte, at det påvirker gaden på samme måde som 5A på Nørrebrogade. Der er dog et højt generelt niveau af ultrafine partikler på Rantzausgade – muligvis overførsel fra Ågade. Lad være med at cykle lige i røven på bus 66.
Tagensvej / Bus 42
Tagensvej er kraftigt forurenet og Bus 42 gør ikke situationen bedre. Miljøpunkt Indre By har målt på bussen i Indre By og vi kan bekræfte de målinger. Lad være med at lufte ind fra Tagensvej.
Comments are closed